Amerikanska presidentvalet 2008

Varför röstar jag på Obama?


Min första jämförelse räcker för att jag skall bestämma mig för Obama. Kvinnan skall ha rätt att själv välja om de måste göra abort säger Obama. McCain vill förbjuda abort.  Han tycker tydligen att kvinnan inta har rätt att själv bestämma över sitt liv. Dessutom motsäger han sig själv när han vill tillåta forskning från stamceller som genomförs bla med celler från foster. Då är det plötsligt ok?


Obama vill hjälpa de fattiga genom att höja minimilönen, satsa på utbildning så man kan ta sig ur fattigdom och få bättre jobb. McCain är mer för att man får lösa sitt liv utifrån sin egen förmåga och ekonomi. Obama vill skapa en bättre sjukvård för alla, det som vi i Sverige tar som en självklarhet. Med Obamas politik kan alla barn få sjukvård och en sjukförsäkring. Försäkringsbolag skall inte kunna neka fattiga att försäkra sig hos dem som man gör idag. Dessutom vill han sänka skatterna för fattiga och medelklass. McCain vill sänka skatter för rika och medelklass.


Båda kandidaterna har begripit att miljöhotet är viktigt vilket tagit ett tag för vår största miljöbov - USA att ta tag i. Obama vågar ändå mer än McCain eftersom han beskriver mer exakt vad han vill göra, t ex 150 miljarder dollar till ren energi.


Kriget i Irak har ju visserligen gjort att Saddam är borta men för övrigt har det inte blivit nått bra av det. Därför är väl Obamas lösning bäst att dra sig ur och låta Irakierna själv få ordning i sitt land, kanske med hjälp av FN eller EU. McCain har dessutom överlägset sagt att USA kanske borde vara kvar i "100 år" för att Irak skall bli ett land som fungerar. Det är dock konstigt att Obama som vill lämna Irak vill ha mer militär i Afghanistan.


Hur påverkar finanskrisen vem som vinner valet?


McCain tillhör samma parti som George Bush. Finanskrisen är nu när detta parti leder landet. Detta bör väl ge McCain sämre chans att vinna. Obama har fått beröm för hur lugnt han uttalat sig kring finanskrisen. McCain har fått kritik för att han ställde in valmöte pga finanskrisen. Därför är det kanske fördel Obama.


Nyhetsuppgift i samhällskunskap


Här är länken till artikeln jag har skrivit om: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=829654


1. Artikeln handlar om hur den finanskris hela världen är i just nu började. Allting började med att bankerna under högkonjunkturen för några år sen erbjöd de fattiga hushållen i USA att låna ut pengar till husköp. Allting gick bra fram till 2006 när låntagarna hade svårt att betala sina räntor och avbetalningar. Hushållen hade inte råd med sina lån och fick sälja sina hus för mindre pengar än de hade köpt för. Istället för räntevinster förlorade bankerna pengar som de aldrig skulle få tillbacka. Krisen i den amerikanska bostadsmarknaden spred sig snart över hela världen.


2. Jag tycker att det kan vara viktigt att veta lite om hur finans krisen började så man inte gör samma misstag igen om 20 år. Det är viktigt för människor att veta att dom inte ska ta för stora lån som dom senare inte kan betala. Bankerna måste även dom vara lite mer försiktiga när dom lånar ut pengar.


3. Jag tycker artikeln är skriven på ett sätt som alla kan förstå. Den beskriver krisen i olika stycken vilket gör att det blir lättare att läsa och att förstå.


4. Genom denna artikel har jag lärt mig hur finanskrisen började och hur man inte ska göra i framtiden. Jag har även lärt mig att man ska vara försiktig när man lånar pengar från banker.


Finanskrisens bakgrund

Ingen kan ha missat den ekonomiska krisen världen är i just nu men hur började denna kris?  Allting började under den högkonjunkturen som var i början av 2000-talet. Företagen tjänade mycket pengar och började låna ut för att tjäna ännu mer pengar.  Bostadsmarknaden var stabil och priserna steg. Då riktades sig bankerna till fattiga hushåll och erbjöd att låna ut pengar till husköp. Hushållen fick till en början mycket bra villkor. Dessa lån kallas för subprime-lån . När villkoren blev tuffare för låntagarna i början av 2006 var det många som hade svårt att betala sina räntor och avbetalningar. Bostadsmarknadens priser sjönk och hushåll som inte hade råd med lånen fick sälja sina hus för mindre pengar än de hade köpt för. Istället för räntevinster fick bolåneinstitut och banker förluster, pengar som de lånat ut men inte skulle få tillbaka. Det som började som en kris i den amerikanska bostadsmarknaden spred sig snart över hela världen. Bolåneinstitutet hade sålt vidare vinsterna på subprimelånen i form av värdepapper till banker i och utanför USA.  Bankerna som köpte värdepapperna hade hoppats på framtida vinster fick istället stora förluster. Den riktiga finans krisen började i juni 2007. investmentbanken Bear Stearns hade fått stora förluster, i augusti hände samma sak för den franska banken BNP Paribas samtidigt berättade USA:s centralbank att subprimekriserna kunde kosta 600 miljarder kronor. Centralbankerna i många länder blev oroliga och sänkte styrräntorna och satte in mer pengar i det finansiella systemet. Finansföretagen och bankerna hänger i hela världen ihop med varandra i lån, skulder och återförsäkringar. Allting hänger ihop om det blir förluster i finanssektorn leder det till dyrare lån som ger mindre investeringar som leder till lägre vinster, färre jobb och människor handlar mindre. Det blir många arbetslösa och företag som går i konkurs och låntagare kan inte betala räntorna till finanssystemet. Sedan blir det osäkert i börsen som gör att aktiekursen sjunker och karusellen är igång. Många rika finansföretag har gått i konkurs under 2008. I september fick USA:s centralbank rycka in för att rädda bolåneinstituten Freddie Mac och Freddie Mae i sista sekund. Lehman Brothers fick den 15 september ansöka om konkurs. Bara några dagar efter var försäkringsbolaget AIG som finns i 100 länder nära konkurs men centralbanken räddade dom. Många fler statliga stöd kommer att behövas i USA:s framtid.

Sverige påverkas också av finanskrisen i USA och i Europa. Bland annat svenska Swedbank har gjort affärer med en amerikansk storbank som nu är i djup kris. För att försäkra sig mot ekonomiska risker höjer bankerna räntan. Bankerna har lånat ut högre belopp till människor som gör att de har mindre utrymme att betala om räntan går upp. Nu har detta hänt att räntan är högre och många hamnar nu i problem att betala. Priserna har också sjunkit så om man tvingas att sälja kan få problem att få ut betalning för hus eller lägenhet som täcker skulden. Blir man dessutom arbetslös blir det ännu svårare att få ihop sin ekonomi.


I nuet påverkar inte finanskrisen mig eftersom mina föräldrar har en bra ekonomi. Däremot om denna lågkonjunktur är kvar tills jag har slutat studera kommer jag att få svårare att få ett jobb och lägenhet.


Nyhetsuppgift i samhällskunskap


Här är länken till artiklen jag har skrivit om: http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article3276600.ab

1.       Artikeln handlar om att nästa år kan minst 50 000 bli arbetslösa pågrund av den lågkonjunktur vi har i Sverige nu.  Hur många som blir arbetslösa hänger på hur länge lågkonjunkturen hänger sig kvar i Europa.  Arbetslösheten kommer troligtvis att stiga med drygt en procentenhet. Inte förrän 2010 tror experterna att oturen vänder. Det kommer bli ännu tuffare att få jobb för de som redan är arbetslösa. Som tur är kommer de flesta hushållen inte att märka något eftersom skatterna kommer att sänkas.

2. Jag tycker att artiklen är viktig eftersom det påverkar många människor att vi är på väg in i en ekonomisk kris och det är viktigt att känna till. En del kanske behöver spara mer och handla mindre för att klara sig bättre om de riskerar att bli arbetslösa.


3. I artikeln framgår det tydligt att man spekulerar i vad som kan komma att hända. Den är skriven som om den vill förbereda oss på det värsta. Den beskriver också att vi får hjälp av skattesänkningar vilket är något som är positivt i allt eländet.


4. Jag har lärt mig att vi trots allt har en fördel i Sverige, skattesänkning. Den som nu blir arbetslös får åtminstone betala mindre i skatt vilket ger dem lite mer pengar.  


RSS 2.0