Finanskrisens bakgrund

Ingen kan ha missat den ekonomiska krisen världen är i just nu men hur började denna kris?  Allting började under den högkonjunkturen som var i början av 2000-talet. Företagen tjänade mycket pengar och började låna ut för att tjäna ännu mer pengar.  Bostadsmarknaden var stabil och priserna steg. Då riktades sig bankerna till fattiga hushåll och erbjöd att låna ut pengar till husköp. Hushållen fick till en början mycket bra villkor. Dessa lån kallas för subprime-lån . När villkoren blev tuffare för låntagarna i början av 2006 var det många som hade svårt att betala sina räntor och avbetalningar. Bostadsmarknadens priser sjönk och hushåll som inte hade råd med lånen fick sälja sina hus för mindre pengar än de hade köpt för. Istället för räntevinster fick bolåneinstitut och banker förluster, pengar som de lånat ut men inte skulle få tillbaka. Det som började som en kris i den amerikanska bostadsmarknaden spred sig snart över hela världen. Bolåneinstitutet hade sålt vidare vinsterna på subprimelånen i form av värdepapper till banker i och utanför USA.  Bankerna som köpte värdepapperna hade hoppats på framtida vinster fick istället stora förluster. Den riktiga finans krisen började i juni 2007. investmentbanken Bear Stearns hade fått stora förluster, i augusti hände samma sak för den franska banken BNP Paribas samtidigt berättade USA:s centralbank att subprimekriserna kunde kosta 600 miljarder kronor. Centralbankerna i många länder blev oroliga och sänkte styrräntorna och satte in mer pengar i det finansiella systemet. Finansföretagen och bankerna hänger i hela världen ihop med varandra i lån, skulder och återförsäkringar. Allting hänger ihop om det blir förluster i finanssektorn leder det till dyrare lån som ger mindre investeringar som leder till lägre vinster, färre jobb och människor handlar mindre. Det blir många arbetslösa och företag som går i konkurs och låntagare kan inte betala räntorna till finanssystemet. Sedan blir det osäkert i börsen som gör att aktiekursen sjunker och karusellen är igång. Många rika finansföretag har gått i konkurs under 2008. I september fick USA:s centralbank rycka in för att rädda bolåneinstituten Freddie Mac och Freddie Mae i sista sekund. Lehman Brothers fick den 15 september ansöka om konkurs. Bara några dagar efter var försäkringsbolaget AIG som finns i 100 länder nära konkurs men centralbanken räddade dom. Många fler statliga stöd kommer att behövas i USA:s framtid.

Sverige påverkas också av finanskrisen i USA och i Europa. Bland annat svenska Swedbank har gjort affärer med en amerikansk storbank som nu är i djup kris. För att försäkra sig mot ekonomiska risker höjer bankerna räntan. Bankerna har lånat ut högre belopp till människor som gör att de har mindre utrymme att betala om räntan går upp. Nu har detta hänt att räntan är högre och många hamnar nu i problem att betala. Priserna har också sjunkit så om man tvingas att sälja kan få problem att få ut betalning för hus eller lägenhet som täcker skulden. Blir man dessutom arbetslös blir det ännu svårare att få ihop sin ekonomi.


I nuet påverkar inte finanskrisen mig eftersom mina föräldrar har en bra ekonomi. Däremot om denna lågkonjunktur är kvar tills jag har slutat studera kommer jag att få svårare att få ett jobb och lägenhet.


Kommentarer
Postat av: Stefanhum

Bra beskrivning med egna ord, välskrivet och bra förklarat.

2008-10-22 @ 10:45:20
URL: http://stefanshumblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0