Några ord om mobbing.

Alla vi människor ställer oss nog bakom att det är fel att en grupp trakasserar andra. Vi får lära oss tidigt i skolan och av vuxna att man skall vara snäll och just mot varandra. Man skall hjälpa och ställa upp för andra.


Fast vi vet detta förkommer mobbing. Jag tror att de flesta fall av mobbing sker under perioden då man går i högstadiet. Många tonåringar går igenom en sorts förändring. Många känner sig osäkra på vem man är och att man börjar blir stor. Man vill gärna sticka ut men också vara en i mängden. För att känna sig rätt själv kanske man utser andra som sämre och därmed dyker mobbingen upp. Behov av att hävda sig. Det kanske kan vara ett sätt att hitta sin grupp och i denna gemenskap utser man en fiende som man förenas kring. Personer som inte håller sig till mallen hur man skall vara kan kännas hotfulla och därför kanske man ger sig på den eller dom.


Detta vet vi alla och framförallt lärarna i skolan. Trots denna kunskap väljer många högstadie- skolor att fixa detta problem genom att skapa kamratstödjare, mobus eller vad man nu vill kalla det som en metod för att få bort problemet.


Val till kamratstödjare väljs demokratiskt i varje klass. De elever som allt som oftast väljs har en god status i klassen. De väljs ganska sällan för att de är extremt snälla och bra på att ställa upp för andra. De är också tonåringar, kanske ingen erfarenhet hur man hanterar mobbing och kanske inte förstår vad de skall ta ansvar för. I värsta fall blir de i slutet belönade på olika sätt för de varit valda utan att egentligen tagit något ansvar.


Jag tycker att lärare och rektorer i skolan får börja ta sitt ansvar. De kan inte förvänta sig att vi tonåringar skall reda ut konflikter och mobbing. När de väl är vuxna i skolan som skall gå in i ett mobbingfall har det ofta gått väldigt långt och den mobbade har redan blivit isolerad.


Sandra Larsson

Sp08B, Humanus gymnasium

080924


Kommentarer
Postat av: Stefanhum

Väldigt bra och levande beskrivning och förståelse för hela situationen. Även om du inte uttrycker så mycket att hur du själv upplevde situation känslomässigt så visar du på en stor medkänsla, inlevelse och iakttagelseförmåga som sätter fingret på de avgörande mekanismerna.

2008-10-01 @ 15:20:55
URL: http://stefanshumblogg.blogg.se/
Postat av: Stefanhum

Håller helt med dig. på ett sätt är det naturligt att mobbing upstår på grund av den osäkerhet du beskriver, och vuxna måste ingripa. Det får inte gå till som du beskriver det från din skola. Många kloka tankar!

2008-10-01 @ 15:23:23
URL: http://stefanshumblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0